Alakır Çayı, Bey Dağları’ndan doğan muhteşem bir güzelliğe sahip olmakla birlikte üzerinde Romalılar zamanında kalma Kırk Göz Kemeri bulunan tarihi bir özelliği bünyesinde barındırmaktadır. Alakır Barajı’nı besleyen çayın karstik yapıda bir havuzu dikkatlerden kaçmamaktadır.
Yaklaşık 15 km genişliğe sahip olan Alakır Vadisi içerisinde 20 kadar irili ufaklı yerleşim yeri bulunmaktadır. Alakır Çayı’nın havzasında K-G doğrultusunda 61,8 km uzunluğunda ve 14,4 km genişliğinde, Toros Dağları’na gömülmüş olan dar, uzun ve dik yamaçlı vadi vardır.
Güney kısmında Toçak Dağı ve Salur Dağı arasında yer alan Dereboğazı‘ndan geçmekte olan Alakır Çayı’nın daha sonrasında Yarbaşı ve Hasköy’ün batısından geçerek Finike Körfezi’nde döküldüğü bilinmektedir.
Alakır Çayı’nı akarsuyunu besleyen kaynaklar havzanın kalker tabakalarından oluşmasına sebebiyet vermiştir. Çayın hemen üzerinde Alakır HES, Kürce HES, Dereköy HES, Kozdere HES, Tocak HES tesisleri kurulmuştur. Salmo Kottelati (Alakır Alası) gibi endemik türlerin yaşadığı çayın üzerinde kurulan hidroelektrik santrallerin çevreye zarar verdiği düşünülmektedir.
Alakır Çayı Nerede?
Antalya’nın Kumluca ilçesindeki Alakır Çayı’nın Bey Dağları’ndan doğarak Akdeniz’e döküldüğü bilinmektedir. Sularıyla birlikte Alakır Vadisi’ne ve özelliklede etrafındaki dağlara yaşam kaynağı sunan çay, bolluk ve bereket getirmesiyle de bilinmektedir.
Alakır Çayı’na Nasıl Gidilir?
Antalya’da Kumluca ilçesi sınırları içerisindeki Alakır Çayı’na ulaşmak oldukça rahattır. Şehir merkezine yaklaşık 80 km mesafedeki çaya ulaşmak için Kumluca otobüslerine binmeniz yeterli olacaktır.
Leave a Reply