Gedelme Kalesi, geçmiş zamanlardan günümüze kadar gelen ve oldukça iyi korunan Bizanslarından döneminden kalan orta çap kalelerindedir. M.S. 9. yüzyılda Jacobek tarafından yaptırılan kale ilk yıllarında Kadrema adıyla tarihteki yerini almıştır.
Kalenin civarlarında yer alan Gedelme Yaylası’na da ismini veren kale, her türlü tahılı kurutma kapasitesine sahiptir. Bu kalenin sadece kendisini değil etrafındaki diğer antik kentlerle beraber kıyı şeridinde bulunan yerleşimlerinde ürünlerini depoladıkları bir yapı olarak kabul edilmektedir.
Gedelme Kalesi’nin surlarının etrafında iki eşsiz güzellik daha bulunmaktadır. Kalenin yaklaşık olarak 65 m kadar güney kısmında 74 m uzunluğa sahip Peynir Deliği Mağarası vardır. Bu mağaranın büyük bir kısmının kuru olduğu gözlemlenmektedir. Giriş kısmında ise 19 m derinliğinde bir de gölet yer almaktadır.
Mağaranın içerisinde sarkıt, dikit ve sütunlarla çevrili mükemmel bir güzellik adeta baş döndürücüdür. Yine surların etrafında Türkiye’nin anıt ağaçları arasında gösterilen 2500 yıllık bir çınar ağacı; devasa gövdesi ve heybetli görüntüsüyle yıllara adeta meydan okumaktadır.
Gedelme Kalesi Nerede?
Antalya’nın Kemer ilçesinde yer alan Gedelme Kalesi Güneşli-Gedelme yerleşimi içerisindedir. Kemer’in 12 km kadar batısında bulunan bu kalenin Jacobek tarafından yaptırıldığı sanılmaktadır.
Gedelme Kalesi’ne Nasıl Gidilir?
Antalya’nın Kemer ilçesindeki Gedelme Kalesi’ne şehir merkezinden yapılacak olan ortalama 1 saatlik yolculuk ile rahatlıkla ulaşılabilmektedir. Ören yerine girişlerin ücretsiz olduğu kale, yerli ve yabancı turistlerin ilgi odağıdır.
Leave a Reply