Akseki Etnografya Müzesi, Türkiye’nin en büyük koleksiyonlarından birine sahip olan ender yerler arasındadır. Tamamen Akseki halkının yaptığı bağışlarla kurulan bu müze özellikle de tarihi İpek Yolu’nun üzerinde bulunması potansiyelini daha da arttırmıştır.
Antalya’nın hemen kuzey tarafından bulunan İbradı ve çevresinde de görülmekte olan harç ya da çimento kullanılmadan kendisine özgü yapı tekniğiyle taş ve ağaç kullanılarak ortaya çıkarılan ve Düğmeli Evler adıyla lanse edilen ahşap konaktaki bu müze restorasyon zamanında Elagöz Konağı olarak anılmaktaydı. Akseki Belediyesi’nce 2011 ila 2013 yılları arasında restore edildikten sonra 2016’da Akseki Etnografya Müzesi‘ne dönüştürülen bu yerde büyük eserler bulunmaktadır.
2017 senesinde Müze Özendirme yarışmasında ödül alan bu müzedeki konağın zemin katındaki iki kanatlı ahşap kapıdan taşlık mekana gidilmektedir. Buradaki taşlık mekan aslında buraya gelenlerin ilk adım attığı yerlerdendir.

Konağın ara kat bodrum kısmında depo olarak kullanılan küçük oda, eşkıya baskınları esnasında genç kızların ve değerli eşyaların saklandığı sığınma odasıydı. Bu odada bulunan eserler, Akseki’nin yakın geçmişte yaşadığı acı olayların bir göstergesidir. Konaktaki asıl yer olan ilk kat; orta sofalı, haç planlı ve köşe odaların orta sofaya açıldığı merkezi plana sahiptir. Odalarda bulunan tavan, yüklük ve kapı detayları ahşabın kendi rengini ortaya çıkarırken orta sofada bulunan sekizgen biçimli tavanda modern ve gelenekselin harmanlanmış bir uygulaması vardır.
1840 senesinde Aksekili Hacı Hüseyin Efendi tarafından yaptırılan konaktaki eserler yöre halkının yaşamını ve sanatsal zevkini ortaya koymaktadır. Buraya gelen ziyaretçiler Akseki’nin köklü geçmişini barındıran bu eserlerde geçmişin izlerine rastlamaktadır.
Akseki Etnografya Müzesi Nerededir?
Akseki Etnografya Müzesi adından da anlaşılacağı üzere Antalya’nın Akseki ilçesindedir. Akseki Belediyesi’nce müzeye giriş ücreti alınmamaktadır. İlçenin köklü tarihini gözler önüne seren müzede; ahşap oyma tavan ve kapılar, silahlar, tarım aletleri, el dokuması kumaşlar, mutfak gereçleri, müzik aletleri gibi yörenin sanatsal ve mimari anlayışını yansıtan eserleri görmek mümkündür.

Akseki Etnografya Müzesi’ne Nasıl Gidilir?
Antalya’nın Akseki ilçesindeki Akseki Etnografya Müzesi’ne Antalya Büyükşehir Belediyesi’ne ait Antobüs firmasının 600 numaralı hattı veya tramvayla otogara gittikten sonra buradan Akseki dolmuşlarıyla ilçeye gidilebilmektedir. Ortalama sefer süresi ise 3 saat kadardır.
Bir Yorum Bırakın